Actief verkopen met District Manager Anita

Al sinds jongs af aan werkt Anita in kledingwinkels en na het volgen van de modevakschool werkte ze in verschillende functies bij Miss Etam, Promiss en MS mode. Deze maand werkt ze precies een jaar bij Norah: Als District Manager van de regio Zuid-West is Anita nu verantwoordelijk voor zo’n 20 Norah winkels. In dit artikel vertelt ze over haar liefde voor retail, haar plannen voor dit jaar en wat haar grootste motivatie is.

Hoe ben je bij Norah terechtgekomen?

Ik kende Norah uit mijn vorige rol uit de winkelstraten. Dat een jong bedrijf zo’n mooie groei doormaakt vond ik enorm interessant en daarom besloot ik eerder een open sollicitatie te sturen. Helaas was er op dat moment geen functie voor mij. Een poos later zag ik via LinkedIn dat er wél een vacature openstond voor een District Manager. Ik besloot dat weekend nog te solliciteren en op maandag kreeg ik al een telefoontje. De rest is geschiedenis!

Wat houdt jouw werk als District Manager bij Norah in?

In de basis ben ik bezig met het aansturen van de 20 winkels in mijn regio. Dagelijks ben ik onderweg om winkels te bezoeken. Daar overleg ik met de Store Managers, help ik bij het aansturen, coachen en motiveren van de teams en kijk ik bijvoorbeeld of de winkels eruitzien zoals de Visual Merchandisers voor ogen hebben. Want uiteindelijk gebeurt het allemaal op de winkelvloer.

Daarnaast let ik er op dat winkels commercieel kunnen schakelen, denk bijvoorbeeld aan het inrichten van de werkuren, maar ook de inrichting van de winkel zelf. Wanneer het buiten koud is kun je beter warme jassen of vesten op het buitenrek hangen dan shirt of tops. Met het oog op het weer en de huidige collectie kun je de winkels dus heel strategisch inrichten. Daarnaast motiveer ik alle teams om actief te verkopen. Aan de hand van al die punten proberen we uiteindelijk de omzet voor elke winkel te vergroten.

"Ik wil de winkelteams inspireren om alle aandacht aan hun klanten te geven en daarmee de beste service te bieden."

Wat voor oplossingen vanuit je eerdere werk kun je toepassen bij Norah?

Met name het aanbrengen van structuur is iets dat binnen Norah op veel onderdelen belangrijk is. Zo heb ik een nieuw document aangedragen dat we nu gebruiken bij het openen van nieuwe winkels. Dat is nodig om te controleren wat de status is van het project en om afspraken vast te leggen. Daarnaast werken we nu ook met individuele doelstellingen en jaarplannen voor de winkels. Dat geeft houvast en maakt het makkelijker om gaandeweg bij te sturen, zodat we aan het eind van het jaar de doelen behalen. 

Wat zou je dit jaar willen bereiken bij Norah?

Het belangrijkste voor mij is klanten blij maken. Ik wil de winkelteams inspireren om alle aandacht aan hun klanten te geven en daarmee de beste service te bieden. Soms is er veel focus op het verdelen van werkuren en naast het verkopen moeten de teams ook zorgen dat de vracht snel wordt verwerkt en dat de winkel er goed uitziet. Daarom wil ik de winkels een helpende hand bieden zodat er een mooie balans ontstaat tussen al die taken.

Wat is voor jou het leukste aan je werk als District Manager bij Norah?

Ik houd ervan om andere mensen blij te maken, klanten maar ook collega’s! Ik werk heel graag met mensen en vind het heerlijk om anderen aan te steken met positieve energie. Ik vind het belangrijk dat mijn teams met plezier werken en houd ervan om mensen te verbinden.

Dat probeer ik ook uit te dragen bij de winkels in mijn regio. Wanneer één van mijn winkels uitblinkt op een onderdeel zal ik andere teams te motiveren om de verbinding te zoeken met die winkel. Op die manier kun je veel van elkaar leren. Dat kan door simpelweg eens met ze te bellen, maar ook door bijvoorbeeld een dag in een andere winkel mee te draaien.

Daarnaast vind ik het fijn dat elke werkdag anders is. Het geeft een heel vrij gevoel om dagelijks het land door te rijden om langs te gaan bij alle winkels.

In totaal zijn de winkelregio’s verdeeld onder zes District Managers. Hoe werken jullie samen?

We beginnen elke week met een gezamenlijke online afspraak: samen met de afdeling Sales Support nemen we de week door en bespreken we wat er bijvoorbeeld in het weeknieuws naar de winkels willen communiceren. Daarnaast neem ik ook de tijd om één op één de verbinding te zoeken met de andere District Managers. Zo bel ik eigenlijk met iedereen wekelijks als ik onderweg ben in de auto. Ik vind het fijn om te weten wat er in elkaars leven speelt, op persoonlijk vlak, maar ook juist op werkgebied. Aangezien we dezelfde functies hebben kunnen we elkaar helpen bij lastige kwesties en delen hoe we bepaalde uitdagingen aanpakken.

Heb je een voorbeeld van een bijzonder moment dat je tijdens je werk als District Manager bij Norah hebt meegemaakt?

Ik vind het heel mooi om te zien dat we er als collega’s voor elkaar zijn. Juist op cruciale momenten merk ik dat. Zo hadden we afgelopen zomer een grote uitdaging op het gebied van personeel: door de vakantieperiode in combinatie met een krappe arbeidsmarkt en ontslagen was het bijna niet meer mogelijk om sommige winkels open te houden. Ik wil absoluut geen winkels sluiten dus besloot ik hulp te vragen aan alle Store Managers van mijn regio. Met z’n alle hebben we flink zitten brainstormen en oplossingen bedacht. Doordat iedereen alle zeilen bijzette is het samen gelukt om de winkels open te houden.

Ik ben dan ook ontzettend trots op de flexibiliteit van mijn winkelteams. Afgelopen jaar zijn er best veel veranderingen geweest en al snel vond iedereen een weg om daar goed mee om te gaan. Het is heel fijn dat iedereen mee beweegt met de veranderingen die nodig zijn! 

"Ik vind het heel mooi om te zien dat we er als collega’s voor elkaar zijn. Juist op cruciale momenten merk ik dat."

Vind jouw nieuwe baan bij Norah