De jongste afdeling van Norah: Facility Manager Mariette over haar baan

Dankzij de groei van Norah worden er regelmatig nieuwe afdelingen opgericht. Zo ook de jongste afdeling van het bedrijf: Facility. Mariette is sinds augustus aan de slag als manager van de afdeling en vertelt in dit artikel over haar plannen voor 2023, haar liefde voor Norah en de uitdagingen die komen kijken bij het runnen van zo’n nieuwe afdeling als facility manager.

Hoe ben je bij Norah terechtgekomen?

Ik zag voor de Norah winkel in mijn woonplaats ruim een jaar terug een bord staan met ‘Werken bij Norah?’ erop. Die winkel leek me altijd al een leuke plek om te werken dus heb ik een kijkje genomen op de website. Daar zag ik dat het hoofdkantoor eigenlijk vrij dichtbij was én dat er een vacature bij de klantenservice openstond. Na mijn sollicitatie startte ik ruim een jaar geleden op die afdeling. Vanaf het eerste moment bij Norah vond ik het een ontzettend leuk bedrijf: een mooi product, fijne collega’s en een goede werksfeer. Ik zag de potentie en gaf na mijn eerste week op de klantenservice aan dat ik graag meer wilde. Toen de positie voor facility manager vrij kwam heb ik meteen gereageerd en sindsdien mag ik samen met mijn collega’s bouwen aan deze mooie afdeling.

"Met het in kaart brengen van alle processen kunnen we deze optimaliseren en wél starten met een eigen beleid. Dat is best een uitdaging, maar ook precies waarom ik deze baan zo leuk vind."

Wat houdt jouw huidige functie als facility manager in?

Kortgezegd zorgen wij ervoor dat anderen hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden en opleveren van de werkplekken, het beheren van de elektra en verwarming en zorgen dat er voor iedereen koffie is. Maar ook minder zichtbare dingen zoals het laten ophalen van vuilnis bij de winkels. Voorheen was er nauwelijks registratie van dat soort dingen dus we zijn druk met het in kaart brengen van alle processen rondom facility. Op die manier hebben we in de toekomst overzicht en kunnen we betere keuzes maken, zowel  voor de winkels als het hoofdkantoor. Een complexe opdracht, precies wat deze uitdaging zo divers en interessant maakt!

De afdeling facility is vrij nieuw binnen Norah. Wat voor uitdagingen kom je tegen bij de start van zo’n nieuwe afdeling?

Ondanks dat deze afdeling nog maar een paar maanden bestaat worden onze taken al heel lang uitgevoerd. Dat moet ook wel, want zonder een goede werkplekken kan een bedrijf niet bestaan. De processen werden alleen niet of nauwelijks vastgelegd. Er was geen systeem, enkel tientallen verschillende Excel bestanden waar collega’s van verschillende afdelingen in werkten. Ook was er op het gebied van facility geen organisatie breed plan. Met het in kaart brengen van alle processen kunnen we deze optimaliseren en wél starten met een eigen beleid. Dat is best een uitdaging, maar ook precies waarom ik deze baan zo leuk vind.

Wat voor projecten staan er voor facility bij Norah dit jaar op de planning?

We gaan dit jaar aan de slag met een nieuw facility systeem waar we alle processen die we het afgelopen half jaar in kaart hebben gebracht makkelijker in kunnen beheren. Ook gaan we de nieuwbouw en verbouw van winkels eerder vastleggen. Het doel is om minimaal een jaar van te voren te starten met een planning, zo veranderen we van korte termijn naar lange termijn plannen.  

Wat is voor jou het leukste aan jouw werk als facility manager bij Norah?

De complexiteit en de uitdaging die komen kijken bij het opstarten van zo’n nieuwe afdeling vind ik fantastisch. Het geeft me ontzettend veel energie om van zo’n wirwar aan taken een overzichtelijk geheel te maken en uiteindelijk de projecten beter uit te voeren. Daarbij werk ik met een ontzettend fijn team!

Wat zou je op persoonlijk gebied in 2023 graag willen bereiken bij Norah?

Ik wil dit jaar een mooie afdeling samenstellen waar samenwerken en werken vanuit positiviteit hoog in het vaandel staan. Daarnaast wil ik facility uitdragen over de rest van het bedrijf zodat collega’s weten wat we doen en met wat voor vraagstukken ze facility kunnen inschakelen.

Heb je een voorbeeld van een bijzonder moment dat je tijdens je werk bij Norah hebt meegemaakt?

Dierenplagen zijn ook een onderdeel van facility management. Zo heb ik in mijn korte tijd als facility manager al een muizenplaag  meegemaakt. Hoewel het nieuwe hoofdkantoor in Alkmaar eigenlijk nog maar net staat  heeft zich al vrij snel na de bouw een muizenfamilie gevestigd. Deze muizenfamilie breide zich erg snel uit maar gelukkig is de plaag ondertussen onder controle.

"Ik wil dit jaar een mooie afdeling samenstellen waar samenwerken en werken vanuit positiviteit hoog in het vaandel staan."

Vind jouw nieuwe baan bij Norah