Van Oekraïne naar Alkmaar: het verhaal van Serhii, Expeditie Medewerker bij Norah

De 35-jarige Serhii uit Oekraïne werkt sinds een halfjaar in het magazijn van Norah’s hoofdkantoor in Alkmaar. Al jaren was het voor hem een droom om ooit in Nederland te wonen nadat hij in reisprogramma’s reportages zag over Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De cultuur, architectuur en het Nederlandse leven trokken hem zo erg aan dat hij besloot om via Polen naar Nederland te verhuizen.

Hoe ben je als Expeditie Medewerker bij Norah terechtgekomen?

Het was al lange tijd een wens van mij om op een dag naar Nederland te verhuizen. Doordat Oekraïne niet bij de Europese Unie hoort is het echter niet makkelijk om zomaar te emigreren naar een EU-land. Daarom besloot ik om eerst naar Polen te gaan, dat was dichterbij, makkelijker qua taal en een kans om in aanmerking te komen voor de papieren die je nodig hebt om binnen de Europese Unie te gaan wonen.

Een tijd heb ik in Polen gewerkt bij een soortgelijk merk als Norah, ook daar werkte ik in het magazijn van een kledingbedrijf. Zodra alles was geregeld rondom de documenten om binnen de Europese Unie te wonen ben ik naar Nederland gereisd. Heel toevallig ben ik in Alkmaar terechtgekomen en hier ben ik via een uitzendbureau aan het werk gegaan voor Norah.

"Zo heb ik voor Norah mijn rijbewijs mogen halen voor de heftruck. Ik vind dat onderdeel van mijn functie elke dag weer leuk om te doen!"

Wat houdt jouw werk als Expeditie Medewerker bij Norah in?

In het magazijn is elke dag anders: van vracht uitladen tot producten sorteren, tot rijden op de heftruck of kratten met kleding klaarmaken voor de winkels. De taken zijn enorm gevarieerd en daardoor is deze functie erg dynamisch en uitdagend.

Sommige onderdelen zoals het sorteren van handel en het gereed zetten van kratten heb ik ook gedaan tijdens mijn werk in Polen. Maar andere taken waren volledig nieuw voor mij. Zo heb ik voor Norah mijn rijbewijs mogen halen voor de heftruck. Ik vind dat onderdeel van mijn functie elke dag weer leuk om te doen!

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

Normaal gesproken zijn we vooral bezig met voorbereidingen voor de volgende werkdag. Soms is dat vracht gereedmaken voor de sorteermachine en een andere dag is het vooral vracht klaarmaken voor de chauffeurs. Als er op een dag meerdere vrachtwagens langskomen met nieuwe voorraad zijn we vooral daarmee bezig. Daarnaast zorgen we er bij de expeditie ook voor dat het afval uit het magazijn goed wordt gesorteerd.

Best een hoop verschillende taken dus en doordat we erg afhankelijk zijn van de planning van logistiek ziet eigenlijk elke dag er anders uit.

Wat vind je het leukste aan je baan als Expeditie Medewerker bij Norah?

De werksfeer! Er heerst in het bedrijf een hele fijne bedrijfscultuur en de platte organisatiestructuur is iets typisch Nederlands dat ik erg waardeer. Zo krijgen we als Expeditie team zelf de vrijheid hoe we de taken onderling verdelen. In Oekraïne is het management over het algemeen een stuk strenger en wordt je veel gecontroleerd. Hier krijg je meer vrijheid binnen het werk en het voelt goed om zelf te kiezen hoe je een werkdag indeelt. Als team kunnen we de opdrachten voltooien zonder elke keer precies hetzelfde werk te doen.

Wat voor verschillen merk je nog meer op tussen de Nederlandse- en Oekraïnse werkcultuur?

Het grootste verschil dat ik merk is het salaris. In Oekraïne moet je een stuk harder werken voor veel minder geld. Met mijn huidige salaris kan ik vrienden en familie helpen in Oekraïne in deze zware tijd én houd ik nog voldoende over om zelf goed te kunnen leven. Daarnaast krijg je in Nederland meer kansen en dat motiveert mij enorm.

Ik houd erg van reizen dus als ik de kans krijg ga ik graag een weekendje naar Parijs of Rome. Die mogelijkheid had ik in Oekraïne een stuk minder, dus het voelt speciaal om dat nu af en toe te kunnen doen.

"Er heerst in het bedrijf een hele fijne bedrijfscultuur en de platte organisatiestructuur is iets typisch Nederlands dat ik erg waardeer. "

Wat is het meest bijzondere dat je tijdens je werk bij Norah hebt meegemaakt?

Toen ik hier net begon met werken wachtte ik nog op mijn salaris wat ik moest krijgen via een ander uitzendbureau. Daardoor had ik op dat moment geen geld om een fiets te kopen en moest ik samen met een andere Oekraïense collega elke dag een uur lopen naar Norah. Toen mijn collega’s in het magazijn dat hoorden zijn ze een actie gestart en heeft iedereen een kleine bijdrage gedaan waardoor we uiteindelijk allebei zo’n €100 kregen om een fiets te kopen. 

Dat was ontzettend bijzonder en ondanks dat het best ongemakkelijk voelde waren we enorm blij dat we nu maar een kwartiertje kwijt waren aan het fietsen naar werk. Zodra we ons loon kregen hebben we allemaal chocolade en snoep gekocht om onze lieve collega’s te trakteren als bedankje.

Vind jouw nieuwe baan bij Norah